منبع: روز شمار تاریخ اسلام، جلد دوم، ماه صفر (باتلخیص)
نویسنده: محمدامین جلیلوند
شهادت عماریاسر در جنگ صفین - سال 37 هجرى قمرى/ 9 صفر#
عمار بن یاسر مکنى به أبىیقظان از صحابه نزدیک رسول خدا صلی الله علیه و آله و از یاران باوفاى امیرمؤمنان علیهالسلام بود. وى پیش از هجرت در مکه معظمه دیده به جهان گشود. هنگامى که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله به رسالت برانگیخته شد، عمار از نخستین افرادى بود که به آن حضرت ایمان آورد. پس از او برادرش عبدالله پدرش یاسر و مادرش سمیه نیز ایمان آورده و از اسلام آورندگان نخستین مکه شدند.
این خانواده به خاطر اظهار ایمان و علاقه به رسول خدا صلی الله علیه و آله مورد فشار روانى و آزار جسمى قرار گرفتند. مشرکان قریش آنان را به همراه ایمانآورندگان دیگر، شکنجههاى سخت و توانفرسا مىدادند. پدر و مادرش بدست مشرکان مکه به شهادت رسیدند. مادرش نخستین زنى بود که در راه اسلام، شربت شهادت نوشید و با خون خویش نهال اسلام را بارور کرد.
عمار، از مهاجران به حبشه و از نمازگزاران به دو قبله بود. وى در جنگ بدر و تمامى جنگهاى پیامبر صلی الله علیه و آله حضور یافت و در رکاب آن حضرت، با دشمنان اسلام با تمام توان مبارزه کرد. عمار، به هنگام ساختن مسجدالنبى صلی الله علیه و آله، علاوه بر انجام کارهایش کار پیامبر صلی الله علیه و آله را نیز بر عهده مىگرفت و دو برابر دیگران تلاش مىکرد.
پیامبر صلی الله علیه و آله نیز به وى علاقه ویژهاى داشت و او را یکى از خواص خود مىدانست. آن حضرت درباره عمار، سخنان فراوانى دارد. از جمله آن هنگامى که مشرکان قریش، عمار را براى شکنجه دادن در آتشى انداخته بودند، پیامبر صلی الله علیه و آله دربارهاش فرمود: یا نارُ کُونى بَرداً وَ سَلاماً عَلى عَمّار کَما کُنتِ بَرداً و سَلاماً عَلى اِبراهیم؛ اى آتش! براى عمار، خنک و مایه سلامت باش، همان طورى که براى ابراهیم علیهالسلام خنک و مایه سلامت بودى. پس از دعاى پیامبر صلی الله علیه و آله آتش سوزان، بر بدن عمار اثر نمىگذاشت.(1)
عمار، پس از رحلت پیامبر صلی الله علیه و آله از معتقدان به ولایت و خلافت امام علی بن ابىطالب علیهالسلام بود و در این راه به مانند سایر اصحاب باوفاى آن حضرت، تلاش بلیغى به عمل آورد. وى پیوسته در کنار امیرمؤمنان علیهالسلام و از علاقهمندان به آن حضرت بود و مقام و حق آن حضرت را به نیکى مىشناخت. به همین جهت هیچگاه از او فاصله نگرفت و او را در عرصههاى مهم سیاسى و اجتماعى تنها نگذاشت.
وى در زمان عمر بن خطاب، حدود دو سال (از سال 21 تا 22 قمرى) حکومت کوفه را بر عهده داشت.(2) با راهنمایىهاى حضرت على علیهالسلام تلاش زیادى به عمل آورد تا سنتهاى نبوى صلی الله علیه و آله در جامعه برقرار ماند و روحیه عدلپرورى و ستمستیزى در میان مسلمانان حکمفرما باشد.